Site-uri accesibile pe telefoane mobile

Viitorul website-urilor

Recent, tot mai multe firme doresc sa-si extinda prezenta online si pe platforme mobile. Pe buna dreptate, pentru ca din ce in ce mai multi utilizatori consuma informatia de pe dispozitive mobile. Fie ca este vorba de tablete sau telefoane smart, dispozitivele mobile au limitarile lor cand vine vorba de prezentarea site-urilor si pot arata informatia considerabil mai diferit decat laptop-urile sau PC-urile moderne.

Si pentru ca un website vazut de pe platformele mobile poate alunga vizitatorii daca nu este optimizat catusi de putin, este de inteles de ce au aparut tehnologii diferite pentru a oferi adaptabilitate. Astazi, vom analiza impreuna avantajele si dezavantajele catorva tehnologii in speranta de a gasi varianta potrivita pentru nevoile tale.

In mare, vom compara doua abordari si vom discuta si o a treia varianta pentru a gasi raspunsul la intrebarea “Ce varianta aleg ?”

Website responsive

Tehnologia responsive este una din cele mai populare solutii cand vine vorba de adaptabilitate pe device-uri mobile. Atunci cand site-ul este dezvoltat, se declara situatii pentru a face site-ul sa se adapteze tuturor dimensiunilor de ecrane. De exemplu, daca ecranul are intre 200-800 de pixeli in latime, informatia este prezentata intr-un fel diferit fata de cum este prezentata daca ecranul are peste 800px si tot asa.

Imaginati-va o casa proiectata pentru un teren spatios. Dar proiectata inteligent, astfel incat sa poata fi adaptata si la un teren mai mic.
Construita pe teren mare (desktop & laptop), casa este cu un singur etaj.  Daca terenul este mai mic (smartphone & tableta), se micsoreaza camerele si, eventual, se adauga un etaj. Ideea generala este sa se pastreze aceleasi facilitati dar care sa fie adaptate pentru nevoile utilizatorului.

Asta reprezinta design-ul responsive – abilitatea de a oferi fiecarui utilizator tot ce este mai bun pentru ecranul pe care este prezentata informatia. Tehnologia este noua, eficienta si “acopera” toate dispozitivele posibile. Daca nu aveti deja un site sau sunteti dispusi sa refaceti site-ul, atunci responsive este solutia potrivita. Cel mai probabil reprezinta viitorul Internetului mobil.

Exista, totusi, si dezavantaje. Pentru ca este o tehnologie noua, nu poate fi adaptata pe site-uri deja existente fara a rescrie o mare parte din programare. Asta inseamna costuri mai mari, o refacere a site-ului vechi si poate deveni foarte costisitor. Alt dezavantaj il reprezinta si provocarea adaptarii pe TOATE device-urile. Este posibil sa fie dificil de adaptat pe ecrane deosebite (ganditi-va la smart-watch-uri sau telefoane mobile care inca mai au o tastatura fizica si un ecran mic, sau display-uri de rezolutii imense).

Website mobil

Tehnologia mobila a fost populara acum cativa ani, cand inca responsive-ul era in dezvoltare. Practic, se creaza doua website-uri. Unul care sa prezinte informatia utilizatorilor desktop & laptop, si un alt site pentru a prezenta informatia pe mobile & tablete.

Atunci cand cineva acceseaza continutul, serverul afla daca va trebuie sa ofere informatia pentru ecrane mici sau ecrane mai mari. Daca este vorba de ecrane mici, site-ul prezentat va fi de forma mobile.madeinconstanta.com sau www.madeinconstanta.mobi – acest site este cel creat special pentru mobile si are elementele asezate in ordinea optima. Daca serverul identifica utilizatorul ca fiind pe laptop sau desktop pc, prezinta site-ul principal www.madeinconstanta.com

Dezvoltarea acestui tip de tehnologie inseamna ca puteti sa va pastrati site-ul vechi si doar sa construiti unul nou, special facut pentru mobile. De asemenea, ofera posibilitatea sa creezi o experienta diferita de cea de baza. Utilizatorii de mobil pot avea mai multe (sau mai putine) elemente pe site-ul mobil. Spre exemplu, download-urile pot sa nu functioneze pe anumite dispozitive mobile, asa ca pot fi inlocuite cu altceva. Sau poate vreti ca utilizatorii de mobile sa poata vedea o alta harta mai clara pe pagina de contact.
Alt avantaj il reprezinta dimensiunea, pentru ca utilizatorul nu vede decat varianta super-optimizata de mobil, spre deosebire de responsive, unde utilizatorul trebuie sa downloadeze informatii pe care nu le ‘prezinta’.

Daca aveti deja un site bine pus la punct si nu doriti sa il schimbati in niciun fel, poate varianta de mobile reprezinta solutia.

Aplicatii

Al treilea scenariu este reprezentat de o aplicatie mobila individuala, care se descarca din App Store-ul platformei. Este mai rar intalnit din cateva motive: financiar, timp (mai) mare de dezvoltare, mentenanta dificila.

Dezvoltarea unei aplicatii costa mai mult decat a unui site responsive si de cele mai multe ori, este nevoie de aplicatii individuale pentru mai multe sisteme de operare: iOS (Apple), Android (Google), Windows Phone (Microsoft), Blackberry (RIM).
De asemenea, timpul de dezvoltare este mai mare, testarea se face mai dificil si publicarea aplicatiilor poate dura pana la o saptamana.
Intretinerea aplicatiilor este dificila pentru ca o eroare pe un tip de smartphone poate sa necesite schimbarea aplicatiei si, implicit, costuri de dezvoltare / mentenanta mai mari.

Pentru toate aceste dezavantaje, exista si cateva avantaje considerabile. Daca oferiti un serviciu care se preteaza mai bine sub platforma unei aplicatii decat ca site, atunci are sens (ganditi-va la o aplicatie de comanda de taxiuri). Daca vindeti ceva si doriti sa creati un design cu adevarat unic si deosebit, atunci o aplicatie poate sa ofere mai multa flexibilitate decat un website.
In principal, daca o parte (mare) din afacere are loc online si poate fi facuta pe telefonul mobil, atunci este mai usor de controlat/modificat/realizat o aplicatie mobila.

Ce aleg ?

In concluzie, variantele sunt diverse si pot acoperi o gama larga de necesitati.
Orice site creat de noi are prezenta tehnologia responsive si va asigura accesul facil si eficient al userilor de pe toate platformele. Aceasta este varianta cea mai buna tehnologic si cea pe care o recomandam tuturor paretenerilor nostri.
Daca site-ul actual al partenerilor este deja existent, bine dezvoltat si nu necesita alte schimbari sau imbunatatiri, putem implementa site-uri mobile.
Dezvoltarea de aplicatii este un domeniu de care nu suntem straini si suntem entuziasmati de fiecare data cand avem ocazia sa lucram la o aplicatie mobila.
Suntem deschisi la orice fel de discutii si va putem ajuta sa va dati seama care e solutia cea mai buna pentru proiectul pe care-l aveti in plan, asa ca nu ezitati sa ne contactati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.